26 mei 2020

Ecolo-Groen vraagt meer actie tegen voedselverspilling

Ken jij het verschil tussen 'tenminste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'? Dan ben je niet alleen! Veel mensen kennen het verschil niet en dat leidt tot onnodig voedselverlies.

In Vlaanderen alleen verspillen we jaarlijks een file van 35 kilometer met gevulde vrachtwagens met perfect eetbaar voedsel. Een gezin van vier personen gooit gemiddeld voor 300 euro per jaar aan eten weg. Ook de cijfers over voedselverspilling wereldwijd zijn hallucinant. Ongeveer 1/3 van al het voedsel verdwijnt op de vuilnisbelt, terwijl 1 miljard mensen honger lijden. Dat kan anders! België moet een voortrekkersrol durven opnemen in Europa. Maatregelen om voedselverspilling op federaal niveau aan te pakken, zijn er maar ze zijn totaal niet gecoördineerd.

Wij vroegen met Ecolo-Groen om de ambities te verhogen in de resolutie rond voedselverspilling. Daarom vroegen we de regering om de krachten en de ervaring van expertenorganisaties in een innovatiefonds te bundelen. Dat innovatiefonds structureert om bestaande acties en initiatieven tegen voedselverspilling die vandaag nog te versnipperd zijn.

Doel van het innovatiefonds is de voedselverliezen aan te pakken op vlak van preventie en herverdeling. In eerste instantie moet het innovatiefonds voedselverlies vermijden. Pas daarna herverdeelt het de overschotten. Dat wil zeggen dat je bij herverdeling in de eerste plaats aan menselijke consumptie moet denken want daarvoor is het eten geproduceerd. Je kunt gebruik als dierenvoeding of als energie uit biomassa pas stimuleren als rechtstreeks gebruik door de mens niet meer mogelijk is.

Andere acties in de resolutie die op onze vraag zijn aangenomen:

  • Onderzoek met het FAVV of het nog mogelijk is, in het kader van de voedselveiligheid, voeding waarvan de datum 'tenminste houdbaar tot' is overschreden, toch nog te mogen schenken;
  • Stimuleer Europees onderzoek over het terugdringen van voedselverspilling, in het bijzonder naar het risico op contaminatie bij voedingsproducten die worden vrijgesteld van de vermelding 'ten minste houdbaar tot’;
  • Werk samen met experten organisaties en zoek alternatieve benamingen voor moeilijke termen zoals ‘ten minste houdbaar tot’.

Het helpt om instellingen en bedrijven te overtuigen acties tegen voedselverspilling te zien als een slimme investering. De ontwikkeling van meetinstrumenten die in hun specifieke situaties helpen om te meten, maatregelen op maat uit te werken en ze om te zetten in acties, kan een grote stap vooruit zijn. Ook dat is een van de extra aanbevelingen die we vandaag doenWe zijn er nog lang niet, we zetten we toch weer een stap in de juiste richting!

Wil je zelf ook je steentje bijdragen tegen voedselverspilling? Hier lees je hoe!

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.
Cookies op groen.be

Groen gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de website goed te laten functioneren. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.

Als je daarvoor toestemming geeft, maken we ook gebruik van marketingcookies. Die stellen ons in staat om de website beter af te stemmen op jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Voorkeuren aanpassen
Alle cookies accepteren