30 nov 2021

Biodiversiteit en voedselveiligheid gaan hand in hand

Het viel me meteen op hoeveel aandacht minister Clarinval in de federale beleidsnota voor landbouw en veiligheid van de voedselketen heeft voor export. Daartegenover lijken biodiversiteit en duurzaamheid wel details waarmee we rekening moeten houden. Nochtans nopen de wetenschap, de signalen van de natuur én de landbouw ons om anders te gaan werken. 

De Europese biodiversiteitsstrategie

De biodiversiteitsstrategie van Europa legt het ons duidelijk uit: We moeten de natuur terug naar de landbouwgrond brengen. Als bewaarders van onze gronden spelen landbouwers een cruciale rol bij het behoud van de biodiversiteit. Zij zijn vaak de eersten die de gevolgen van het verlies aan biodiversiteit opmerken, maar hebben ook vaak als eerste voordeel bij het herstel ervan. De biodiversiteit stelt hen in staat om ons veilig, duurzaam, voedzaam en betaalbaar voedsel te leveren en geeft hen het inkomen dat zij nodig hebben voor welvaart en om zich te kunnen ontwikkelen.

Minder meststoffen en pesticiden

Op vlak van meststoffen en pesticiden blijven we ons vastrijden door een tegenovergestelde werkwijze. Meer en meer landbouwers zijn of worden afhankelijk van kunstmatige meststoffen, vaak op basis van zouten. Als je op lange termijn naar bodemkwaliteit kijkt, moet je net de biodiversiteit ervan versterken en minder kunstmatige meststoffen gebruiken.

Steun aan de korte keten  

Landbouw bestaat in alle maten en organiseert zich op allerlei manieren. Veel voedseloperatoren hebben tijdens de coronacrisis ingezien dat inzetten op een korte keten en een afzetmarkt dicht bij huis zeer waardevol kan zijn. Deze kleine operatoren die werken binnen een korte keten moeten echter aan voorwaarden van voedselveiligheid voldoen die zijn afgestemd op grote bedrijven. Maar een kippenhouder met 200 kippen kan je onmogelijk vergelijken met zijn of haar collega die er 200 000 heeft. Het blijft daarom nodig om te pleiten voor het wegwerken van een aantal wettelijke bepalingen die de ontplooiing van deze korte ketensector momenteel in de weg staan. Daarnaast verdienen ze ook de nodige ondersteuning en moeten we daar vanuit de overheid aan blijven werken. Daarom was ik enorm blij te horen dat minister voor Landbouw en Voedselveiligheid, David Clarinval, erkent dat controles voor kleine producenten te talrijk en te strikt lijken te zijn. Hij wil daarom versoepelingen toestaan wat betreft de methodes en controles. Dit kan een wereld van verschil maken voor landbouwers in de korte keten en we zijn dan ook benieuwd naar de concrete maatregelen!

Lange termijnvisie

Dat we ons voornemen om een billijk inkomen voor de landbouwers te garanderen, de levensvatbaarheid van voedselproductiesystemen te verzekeren en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, zijn goede en cruciale stappen, maar we moeten sterker, concreter en verder. Tussen vandaag en 2030 zitten nog 97 maanden om actie te nemen en de biodiversiteit hoger op de agenda te zetten. En laten we daarnaast een weg banen naar 2050, met een langetermijnvisie in de hand, gebaseerd op de Europese biodiversiteitsstrategie en de Farm to Fork-aanpak, dat zou een echt cadeau zijn voor onze landbouwers. 

Ben je geïnteresseerd naar mijn specifieke vragen over en opmerkingen op de beleidsnota? Lees of kijk het zeker na in het verslag van de Commissie Gezondheid van 30 november 2021.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.
Cookies op groen.be

Groen gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de website goed te laten functioneren. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.

Als je daarvoor toestemming geeft, maken we ook gebruik van marketingcookies. Die stellen ons in staat om de website beter af te stemmen op jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Voorkeuren aanpassen
Alle cookies accepteren